TIPS / PENGAR SKAPAR MÖJLIGHETER / SÅ FINANSIERAR NI VERKSAMHETEN
   
1. MOTIVERA

Om ni behöver pengar från utomstående finansiärer, förklara då varför man ska stötta just er. Vad är det ni gör så bra? Hur gör ni skillnad? Och vad behöver ni pengar till? Förklara och berätta, gärna med exempel och historier.

2. INFÖR AVGIFTER

Våga ta betalt för aktiviteter. Det är inte konstigt. Det viktiga är att vara tydlig med vad något kostar och vad pengarna går till. Exempel på tänkbara avgifter: medlemsavgift (varje termin), deltagaravgift (för en aktivitet eller ett läger) och tävlingsavgift (för att tävla i en turnering).

3. STARTA STUDIECIRKEL

Ett sätt att finansiera er verksamhet, är att arrangera en studiecirkel. Genom att rapportera era möten till studieförbundet, kan ni få bidrag i form av pengar och böcker. Prova att ta kontakt med ett studieförbund, till exempel ABF, NBV, Bilda eller Kulturens Bildningsförbund.

4. SÄLJ GREJER

Ordna loppis eller sälj saker ni inte längre använder. På webben finns tipstjänster för loppisar. Ni kan också göra ett facebook-evenemang eller anmäla er i lokala kalendarier. Om ni saknar bra lokal för loppisen: försök låna en, till exempel i en skola.

5. GÖR EN INSAMLING

Många föreningar finansierar delar av sin verksamhet genom insamlingar. Berätta kort vad ni gör, vad pengarna går till och hur man kan göra för att bidra. Ni kan välja mellan att göra en traditionell insamlingskampanj eller i form av crowdfunding. Insamlingen kan både ske löpande och i tidsbestämda kampanjer.