TIPS / EN DEMOKRATISK FÖRENING / SÅ SKAPAR NI TILLGÄNGLIGA MÖTEN
   
1. GÖR EN CHECKLISTA

Gör en lista med det som krävs för att alla ska kunna vara med. Som till exempel att kontrollera hissar, hörslinga och toaletter. Myndigheten för delaktighet har tagit fram en checklista för tillgängliga möten och konferenser som ni kan utgå ifrån. Den finns att ladda ner från deras webbplats.

2. INFORMERA I TID

Berätta i god tid vad det kommande mötet går ut på. Gör tydligt vad som förväntas, och vad deltagarna behöver ha med sig. Alla ska ha möjlighet att delta efter sina förutsättningar. Otydlig kommunikation skapar stress.

3. FIXA EN INKLUDERANDE MILJÖ

Ibland hindrar den fysiska miljön människor från att delta. Försök skapa en miljö där alla känner sig välkomna. Det kan handla om att ordna med en rullstolsramp vid entrén. Eller något så enkelt som att se till att det finns tillräckligt med stolar.

4. HÅLL KOLL PÅ ALLERGIER

Var uppmärksam på människors eventuella allergier. Försök hålla koll på vad alla kan äta, och vad de inte klarar av att äta. Prioritera att alla blir mätta och glada. Var vaksam kring sådant som många är allergiska mot, som nötter, pälsdjur och parfymer. Informera alla om vad som gäller. Undvik att himla med ögonen. Och kalla inte någon för krånglig, det skapar snabbt dålig stämning.

5. KAFFE!

Det är lätt glömma att ta paus. Men det är viktigt. Även om en del personer tycks kunna köra på hur länge som helst, behöver de flesta ett brejk ibland. Försök hitta en rytm som passar er grupp. Hellre för många raster, än för få. Då håller sig alla pigga och kan bidra till arbetet.