TIPS / EN DEMOKRATISK FÖRENING / SÅ VÄLJER NI ORGANISATIONSFORM
   
1. VÄLJ RÄTT FÖRENINGSFORM

Kanske kan ni göra det ni vill utan att starta en ny förening. Ni kan till exempel driva ett projekt, starta ett nätverk eller gå med i en förening som redan finns. Innan ni drar igång, diskutera för- och nackdelar tillsammans.

2. STARTA EN FÖRENING

Om ni startar en förening, då blir verksamheten en egen juridisk person. Då kan ni till exempel söka pengar, göra inköp och mycket annat i föreningens namn. Men det innebär också att ni måste följa vissa lagar, till exempel vad det gäller ekonomisk redovisning och möteskultur.

3. GÅ MED I EN FÖRENING SOM REDAN FINNS

I Sverige finns ungefär 200 000 organisationer. Om det är någon fråga man vill engagera sig i, då finns det sannolikt en förening som jobbar med den. Hör av er till Arvsfonden eller er kommun om ni behöver hjälp att hitta föreningar.

4. DRIVA PROJEKT

En del frågor driver man kanske bäst i projektform. Ett projekt pågår oftast under en avgränsad tid, och har ett specifikt mål. Många gånger krävs att en förening står bakom projektet för att man ska kunna få finansiering.

5. STARTA ETT NÄTVERK

Ett nätverk kan vara en bra plattform för många verksamheter. Det ställer också mindre krav på administration än en förening, vilket kan vara en fördel.