Om du vill starta ett projekt för andra än dig själv så är det viktigt att kolla upp om de är peppade på projektet. Vill du till exempel lära pensionärer spela datorspel, kan det vara en bra idé att fråga dem först. Nå, din idé är ju både bra och efterfrågad, så du tar den vidare.
Ni ses hemma hos Kim. Det blir ganska trångt, men alla får plats till slut. Det är många som har tankar och idéer för hur ni ska arbeta. Kul med engagemang! Men för att en förening ska funka smidigt och långsiktigt behöver man bestämma stadgar – grundregler för hur föreningen ska styras. Dessutom kan det vara bra att sätta en värdegrund som säger vad ni står för, och vad som är viktigt för er. Den blir mer som riktlinjer för hur ni tycker att man ska agera i vardagen. Vill du bestämma en värdegrund, eller komma igång direkt?
Tack för att du spelade! Vi hoppas att du fått lite bättre koll på vilka problem och frågeställningar som kan dyka upp när man driver en förening. Även om den här berättelsen så klart handlade om dina val, så är det viktigaste att alla får vara delaktiga och att man fattar beslut tillsammans. Demokrati, helt enkelt!
Vill du veta mer?
Då kan du hitta inspiration genom att kolla på ett par projekt som får stöd genom Arvsfonden, eller läsa fler demokratitips här. Har du redan en idé som du skulle vilja få pengar till? Testa om den faller inom ramarna för vad Arvsfonden stödjer!
Det visar sig att det är ganska svårt att få folk att stanna till och lyssna, men efter en lång helg har ni träffat nya och spännande medlemmar som ni kanske inte nått ut till på andra sätt. Kul! Vid söndag kväll är ni nöjda men också trötta – det känns rätt skönt att det är slut på den historien.
Genom Facebook-sidan får ni lättare att sprida budskapet, och efter ett tag har ni värvat flera nya medlemmar. En dag berättar Love, som är ansvarig för er Facebook-sida, att det har dykt upp ett gäng elaka kommentarer. De är inte riktigt hat utan mer kritiska frågor, men det känns inte heller som att personerna som skrivit dem egentligen är intresserade av att få svar. Att bemöta dem med vänliga svar verkar bara leda till långa och aggressiva diskussioner. Nu vill Love ha stöd av er andra för att hantera trollen. Vill du hjälpa till i trolljakten, eller tycker du att det är bättre att den som har ansvaret tar det?
Efter att nån medlem har flyttat, och ett par andra har fått svårt att hinna med föreningslivet så har ni problem att få ihop tillräckligt många medlemmar för att kunna göra några större insatser. Några föreslår att ni ska ordna en Facebook-sida för att det ska bli lättare att visa upp och länka till er förening, medan andra föreslår att ni kan bli fler genom att värva medlemmar på stan.
Trolljakt.exe
Love får brottas själv med trollen i ett par veckor. Och tröttnar till slut. Ni väljer att stänga ner sidan för att slippa fler troll, men förlorar å andra sidan möjligheten att nå ut bredare. Inget jättebra slut på den historien.
Genom att samarbeta för att hantera näthatet blir det lättare för er att bemöta de som är besvärliga och blockera de som är hatiska. Ni kan gemensamt formulera kloka svar och peppa varandra om inläggen känns elaka. Efter ett tag drar flocken vidare. Skönt att få ett slut på den historien.
En dag berättar Love, som är ansvarig för er Facebook-sida, att det har dykt upp ett gäng elaka kommentarer. De är inte riktigt hat utan mer kritiska frågor, men det känns inte heller som att personerna som skrivit dem egentligen är intresserade av att få svar. Att bemöta dem med vänliga svar verkar bara leda till långa och aggressiva diskussioner. Nu vill Love ha stöd av er andra för att hantera trollen. Vill du hjälpa till i trolljakten, eller tycker du att det är bättre att den som har ansvaret tar det?
Ni ses ett par dagar efter det stökiga mötet. Det blir långa samtal där ni bestämmer ett par grundregler för hur ni ska hantera era möten framåt.
För att alla ska få komma till tals så går samtalet en runda bland alla deltagare. Man får inte avbryta varandra, oavsett om det är för att hålla med eller dra världens roligaste skämt. Och när ni har stora möten så ser ni till att ordföranden håller koll på vems tur det är att prata genom handuppräckning.
Genom att se till att de grejer som går att turas om med delas upp på ett schema, blir arbetsfördelningen rättvisare. Till slut verkar det som att alla är nöjda. Nu borde det väl inte vara några problem?
Efter ett tag skickar du ett mess och ber om ursäkt för ditt beteende. Det är inget roligt att erkänna att man gjort fel, men det är skönt att få ett snällt svar. När du övertygat Ali om att komma tillbaka, kontaktar du de andra som gick, så att ni tillsammans kan hitta ett sätt att hålla rättvisare möten.
Du väljer att göra vad miljontals människor gjort före dig – strunta i problemen i stället för att lösa dem. Eftersom flera av dem som lämnat föreningen var viktiga stöttepelare tappar ni snart handlingskraften. Mötena blir mest en tävling i vem som pratar högst, och efter ett tag tröttnar ni. En dag dyker det upp en magisk fe som undrar om du skulle vilja vrida tillbaka klockan ungefär två månader och gå vidare därifrån.
Efter att du kommit hem från det stökiga mötet funderar du på att höra av dig till Ali för att be om ursäkt. Samtidigt är du rätt sur för att han bara gick. Ska du messa, eller strunta i det?
”De som är tysta får lära sig att prata mer”, säger du. OK, säger Ali. Och går. På vägen ut så följer flera personer med. De är andra som inte fått höras så mycket. Ni är fortfarande ett par stycken kvar, men när ni försöker fördela deras uppgifter mellan er inser ni ganska snart att de som är kvar föredrar att höras framför att göra. Du ångrar dig.
Efter att ni hållit på ett tag märks det att det är vissa som tar väldigt mycket plats på era möten, ända tills det är dags att dela ut uppgifter. Då blir de plötsligt tysta, och ansvaret faller på andra. En dag får Ali, er kassör, nog. Han har tröttnat på orättvisorna. För första gången pratar han längre än ett par sekunder. Ska ni lyssna och hitta ett sätt att hålla rättvisare möten, eller tycker du att de som är tysta får lära sig att prata mer?
Efter att ha gjort en insamling har ni fått tag i en del pengar. Genom en kompis kompis mamma som jobbar på ett bilföretag har ni också blivit erbjudna sponsring på 50 000 kronor. Eftersom ni i er värdegrund har beslutat att det viktigaste är att föreningens verksamhet går framåt så tackar ni ja. Pengar gör arbetet enklare, men samtidigt känns det trist att ni nu måste gå runt i t-shirtar och kepsar med ”Bilgänget AB” på. Ni ser inte heller riktigt fram emot föreläsningen på en och en halv timme som Bilgänget AB vill hålla, men å andra sidan ger föreläsningen er ett tillfälle att sprida era idéer till andra och kanske värva några nya medlemmar? Ni tar på er kepsarna, och det känns förstås toppen när projektet går bra. Dags att gå vidare.
Efter att ha gjort en insamling har ni fått tag i en del pengar. Genom en kompis kompis mamma som jobbar på ett bilföretag har ni också blivit erbjudna sponsring på 50 000 kronor. I gengäld vill de synas tydligt genom logotyper och sånt. Då ni vill vara oberoende tackar ni nej. Det innebär att genomförandet av projektet ställer mer krav på er – det blir många sena kvällar och mycket arbete. Men ni står fast vid er värdegrund om oberoende och projektet går bra till slut! Dags att gå vidare.
Efter att ha gjort en insamling har ni fått tag i en del pengar. Genom en kompis kompis mamma som jobbar på ett bilföretag har ni också blivit erbjudna sponsring på 50 000 kronor. I gengäld vill de synas tydligt genom logotyper och sånt. Ni börjar diskutera om det känns schysst, eller om det går emot era värderingar. Diskussionerna pågår ett par möten tills allt löser sig: bilföretaget har fått erbjudande om att sponsra ett bandylag i trakten och väljer dem istället. Jaja, det är väl bara att gå vidare.
Ganska snabbt kommer ni fram till att det vore bra att få ekonomiskt stöd för att genomföra projektet och göra det så stort och bra som ni vill. Ni bestämmer er för att kolla med organisationer och företag i trakten.
Efter en tid har ni fått en toppenidé till ett projekt ni vill genomföra (eftersom både du och jag vet vad det är du tänker på, så är det ingen idé att skriva det här). När man startar ett projekt är det superviktigt att fundera på om det verkligen är efterfrågat. Är projektet till för dig och dina vänner eller fokuserat på andra?
Ni väntar med att bestämma värdegrunden – alla känner ju varandra och vill ändå åt samma håll. Vad kan gå fel? Givetvis definitivt säkert absolut ingenting, eller hur? Härligt! Dags att sätta igång med föreningen!
Efter en lång diskussion med bra idéer, dåliga idéer och en del utläggningar, där det känns som att folk mest passar på att prata när andra lyssnar, har ni bestämt er: det viktigaste är att era projekt genomförs. Dags att sätta igång med föreningen!
Efter en lång diskussion med både bra och dåliga idéer har ni bestämt er: det viktigaste är att föreningen ska vara oberoende och inte styras av samarbetspartners eller andra intressen. Dags att sätta igång med föreningen!
Det blir en hel del diskussioner innan ni bestämt värdegrunden. Till slut har ni två olika förslag. De största skillnaderna är att den ena säger att ni alltid ska värna om föreningens oberoende, medan den andra fokuserar på att ta alla chanser till samarbeten för att lyckas.
Ni ses på cafét efter stängningsdags. Det är gott om plats, men det känns lite jobbigt att behöva vara kvar och ställa iordning lokalen efteråt. Det är många som har tankar och idéer för hur ni ska arbeta. Kul med engagemang! Men för att en förening ska funka smidigt och långsiktigt behöver man bestämma stadgar – grundregler för hur föreningen ska styras. Dessutom kan det vara bra att sätta en värdegrund som säger vad ni står för, och vad som är viktigt för er. Den blir mer som riktlinjer för hur ni tycker att man ska agera i vardagen. Vill du bestämma en värdegrund, eller komma igång direkt?
Tillgänglighet är en stor och viktig fråga. Att arbeta med tillgänglighet är en ständig process som måste genomsyra hela verksamheten. Alla ska känna sig välkomna! Lägg lite extra tid på att fundera kring tillgänglighet innan ni ses första gången. Är det någon som har en funktionsnedsättning och kan ha svårt att få tillträde till den planerade lokalen? Om ni bjuder på mat – kolla om någon är allergisk eller inte äter till exempel kött. När du vet vad som behövs finns det två platser som fungerar: antingen ett café som ni kan låna efter stängningstid, eller så kan ni vara hemma hos nya medlemmen Kim.
Genom att starta en Facebook-sida är det lättare att värva nya medlemmar och dessutom får ni en plattform för att kommunicera snabbt. För att se till att det är lätt att hitta till gruppen är det bra att skriva en tydlig programförklaring på Facebook-sidan. Genom Facebook blir ni snabbt 20 medlemmar. Dags att planera första mötet!
En mindre förening gör att det kan vara enklare att fatta beslut, men det gör också att det blir svårare att åstadkomma stor förändring. Genom att fråga runt på skolan, fritidsgården och bland kompisar blir ni till slut några fler. Dags att planera första mötet!
Du får reda på ett par föreningar med liknande inriktning, men de är inte i närheten. Eftersom du vill gå med i en förening för att förbättra världen och inte för att pendla så bestämmer du dig för att starta en lokal förening, och sätter igång med att hitta fler engagerade. Efter att du pratat med dina vänner har ni blivit fem medlemmar. Har ni blivit tillräckligt många för att sätta igång, eller vill ni försöka värva fler genom att till exempel starta en Facebook-sida?
OK. Du brinner för en fråga och funderar på att starta en förening för att påverka. För att vara säker på att det inte redan finns några liknande föreningar i närheten kan det vara en bra idé att forska runt lite. Vill du söka på internet eller fråga dina vänner och bekanta?
Detta är ett textäventyr som är tänkt att visa ett par av de frågeställningar och problem som kan dyka upp när man startar och driver en förening. Beroende på vilka val du gör formar du din egen berättelse.
Högst upp ser du en tidslinje som visar hur långt du tagit dig i äventyret.
Är du intresserad av att engagera dig ideellt på riktigt? Då skulle vi i första hand rekommendera att du letar efter andra föreningar du kan ansluta dig till för att snabbare och enklare kunna göra skillnad.
Lycka till med äventyret och vi hoppas att det inspirerar dig till större engagemang!